Naar de arbeidsmarkt met specifieke noden

Coaching en Begeleiding

Solliciteren is voor alle studenten best een spannende stap. En als je een extra ondersteuningsvraag hebt, lijkt het waarschijnlijk nog spannender. Maar een job vinden is wel degelijk mogelijk! Hieronder zetten we verschillende ondersteuningsmogelijkheden op een rijtje die je een duwtje in de rug kunnen geven.

Wat zal mijn werkgever denken van mijn rolstoel?

Moet ik iets zeggen over mijn diagnose ADHD aan mijn collega’s, of net niet?

Aan de buitenkant ziet niemand dat ik autisme heb, maar wat als ze het toch merken?

Solliciteren is voor alle studenten best een spannende stap. En als je een extra ondersteuningsvraag hebt, lijkt het waarschijnlijk nog spannender. Maar een job vinden is wel degelijk mogelijk! Hieronder zetten we verschillende ondersteuningsmogelijkheden op een rijtje die je een duwtje in de rug kunnen geven.

VDAB

Eens je klaar bent voor de arbeidsmarkt schrijf je je in bij VDAB en start je ‘beroepsinschakelingstijd’. Dat is een wachttijd, waarin je wel al werk zoekt, maar nog geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Het is belangrijk om je snel in te schrijven als werkzoekende, omdat je beroepsinschakelingstijd dan ook sneller begint te lopen. Medewerkers in de lokale werkwinkels helpen je met je vragen naar werk en volgen je jobhunt op. Via het online platform ‘Mijn VDAB’ hou je het hele proces overzichtelijk bij.

B’toms

Bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen, de term alleen al is een hele mond vol. Zoals je zal merken in deze blog, houdt de VDAB van afkortingen. Ze spreken in dit geval dan ook gewoon van Btom’s.

Vop

Er bestaan verschillende Btom’s. De bekendste is de Vlaamse ondersteuningspremie, de VOP (wat zeiden we over die afkortingen?). Dat is een premie die rendementsverlies op de werkvloer compenseert. Je werkgever krijgt een deel van jouw loonkost terugbetaald van de VDAB. In ruil hiervoor moet hij jou extra ondersteuning bieden, of de job zo aanpassen dat hij voldoet aan jouw ondersteuningsbehoefte of noden.

Je kan het vergelijken met een bijzonder statuut en de faciliteiten die je aan Arteveldehogeschool krijgt. Voorbeelden hiervan zijn extra tijd krijgen, langere pauzes, bepaalde taken meer of net minder doen, vast aanspreekpunt, extra feedback of begeleiding…

Tom’s

Naast de VOP zijn er nog tewerkstellingsondersteunende maatregelen. Zo kan je werkpost aangepast worden, bijvoorbeeld door ze rolstoeltoegankelijk te maken. Als je hulpmiddelen nodig hebt kan de VDAB die ook terugbetalen, denk hierbij bijvoorbeeld aan SPRINT+. Verder zijn er tolken op de werkvloer mogelijk voor dove of slechthorende personen.

GTB

Onbekend, maar wél bemind is GTB, Gespecialiseerd Team Bemiddeling. GTB is de partner van VDAB die mensen met een gezondheidsprobleem, beperking of ondersteuningsnood begeleidt in hun zoektocht naar én behoud van een passende en duurzame job. Samen met je persoonlijk bemiddelaar ontdek je hoe je je talenten en mogelijkheden kan inzetten en versterken in functie van een job. Het doel is om deuren bij werkgevers te openen.

Vera’s

De grote gemene deler van VDAB en GTB is dat ze allebei een aanbod hebben in ondersteuningsmiddelen, variërend van vorm, duur, intensiteit,… Werkplekleren, versterkende workshops (VERA’s), individuele gesprekken, sollicitatietraining. Het zijn maar een aantal van de tools die ingezet kunnen worden.

Stage

Weet je nog niet goed welke richting je precies uit wil? Of kan je je niet goed voorstellen hoe het er concreet aan toe gaat in een bepaalde job? Heb je nog nood aan wat extra ervaring? Wil je nog beter in kaart brengen wat je nodig hebt op de arbeidsmarkt om je werk goed te kunnen uitvoeren? Dan kan je via GTB proeven van de arbeidsmarkt door een korte stage te lopen. De bedoeling is enerzijds dat je een bepaalde job en jezelf in deze job leert kennen, en anderzijds dat je je kansen vergroot als je nadien wil solliciteren.

Aanmelden bij GTB kan via het team Integrale Begeleiding van Arteveldehogeschool, wij hebben een samenwerkingsverband met hen. Meld je je liever rechtstreeks aan? Geef dan aan dat je ondersteuning wenst wanneer je je registreert bij de VDAB als werkzoekende.

AHS, IB & CV

Ook Arteveldehogeschool biedt ondersteuning bij de stap naar een job. Wil je feedback op je sollicitatiebrief en cv? Dat kan je terecht bij de dienst studieadvies via cvscreening@arteveldehs.be. Je kan aan Arteveldehogeschool ook een sollicitatietraining volgen, gegeven door Randstad. Bovendien is er elk jaar een heuse afstudeerbeurs. En voor begeleiding kan je terecht bij de coaches Integrale begeleiding – wat dacht je? – afgekort, IB.

Meer weten?

Lees ook