In hetzelfde schuitje?

Het is al corona wat de klok slaat. Hoe is het om student te zijn in deze periode? Uitputtend, eenzaam, frustrerend, gevangen, demotiverend, beangstigend, saai. Zo omschrijven jullie het. Jullie missen elkaar. Veel sociale en ondersteunende activiteiten vallen weg. Net als de pauzes tijdens de lessen, samen op café gaan, sporten met z’n allen, afspreken voor een groepswerk of samen studeren. En dan hebben we het nog niet over die ellenlange uren les voor een scherm. Een vermoeiende bezigheid.

Bovendien blijkt meer dan ooit dat we wel samen in dezelfde storm zitten, maar niet in dezelfde boot. Zo hebben niet alle studenten een goede laptop, een rustige plek om online les te volgen of ondersteuning van hun ouders. Meer dan ooit voelen zij zich alleen. 

‘Never waste a good crisis’

Maar in dit bericht wil ik de schone kant van deze uitdagende periode belichten. De creativiteit, flexibiliteit en veerkracht die studenten aan de dag leggen is onuitputtelijk, verfrissend en inspirerend. Daarom deze welgemeende chapeau!

Chapeau aan iedereen van jullie die bezig is met zelfzorg, die de stap durft te zetten naar begeleiding, die hulp durft te vragen. Niet evident op jullie jonge leeftijd. 

Chapeau aan de studentenvertegenwoordigers die zich inzetten om verzuchtingen en moeilijkheden te verzamelen. En ze daarna aan te kaarten bij de opleiding.

Chapeau om in te schrijven voor onze groepstrainingen en inspiratiesessies, ook al is het nu online.

Chapeau om ‘Studio en Radio Chaud’ te maken, een lichtpuntje voor ons allemaal.

Chapeau voor alle studenten die de training ‘peer support’ volgen. Om zo het welzijn van medestudenten te verbeteren.

Chapeau hoe jullie op creatieve manieren toch verbinden met elkaar. Bijvoorbeeld voor een coronaproof wandeling via de studentenapp KLIK.

Chapeau om oplossingen te zoeken zoals samen studeren via Discord, wat helpt om de concentratie en motivatie te behouden.

Chapeau om jullie verantwoordelijkheid te nemen, voor elkaar en onze maatschappij.

Chapeau om vrienden en familie enkel coronaproof te ontmoeten, ook al is die afstand moeilijk.

Chapeau voor jullie geduld. En om zonder veel vooruitzichten toch te blijven doorzetten.

Schermen

Wie nog twijfelt om de stap te zetten naar ondersteuning: De campusmedewerkers van studentenvoorzieningen staan klaar – al is het via schermen – voor een babbel, een luisterend oor, een vraag, een verhaal.  Weet dat ook wij naarstig op zoek gaan naar alternatieve wegen om jullie bij te staan. Onze groepstrainingen en inspiratiesessies werden in sneltempo omgevormd tot online alternatieven. We zijn online bereikbaar voor alle vragen rond financiële zorgen, huisvesting en mentaal welzijn. De psychotherapeuten bieden zowel onlinegesprekken als wandelcoaching aan. De sportdienst zorgt voor een onlinesportaanbod. 

Het is een eer en een genoegen er te mogen zijn voor jullie. Hou de moed erin. Jullie staan er niet alleen voor.

ik zal met je schermen
met honger naar dichtbij
je pijn en zorgen ruimte geven
figuurlijk zij aan zij

ik zal met je schermen
de online mist doorklieven
je subtiele blik opzoeken
geraakt door al je grieven

ik zal met je schermen
als harnas veiligheid
je eenzaamheid verzachten
verbonden in de covid-strijd

Volg Stuvo op Facebook en Stuvoartevelde op Instagram voor de laatste nieuwtjes! Ook op de website vind je een reeks van tips voor deze coronaperiode.

6 comments on “Chapeau, studenten!3 min read

  • Dit is een prachtige, krachtige tekst vanuit oprzchte waardering naar studenten geschreven. Bedankt Katrien!

  • Dank om met een groot en warm hart verbindend, aanmoedigend, op maat zorg te blijven dragen voor de studenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.