Bijna elk bedrijf biedt de laatste vijftien jaar zijn diensten of producten digitaal aan. Vandaag kan een onderneming zich dan ook meer dan ooit onderscheiden door een efficiënte, innovatieve gebruikerservaring met een duidelijke meerwaarde voor de gebruikers. Diepgaande kennis van UX design, service design en customer experience is niet langer een luxe, maar een must voor een succesvolle onderneming. Die kennis komt echter niet uit de lucht gevallen. Het postgraduaat Experience Architect aan de Arteveldehogeschool leert je dit specifieke metier in vijf uitgebreide modules. In deze zomerreeks spreken we met drie alumni die de opleiding succesvol afrondden. In het laatste artikel interviewen we Bart, werkzaam bij Digital Product Studio In The Pocket. Samen met Hannes, actief in dezelfde onderneming én programmaverantwoordelijke, spreken we over de opleiding en het belang van UX design in elke laag van de onderneming.
Het verschil wordt niet meer gemaakt in het feit of je digitale kanalen hebt of niet, maar wel door de ervaring die je kan bieden op die digitale manier.
Hannes
UX-design is meer dan mooie lay-outs
Vandaag zijn er nog te weinig mensen met een goede kennis van UX. Om een steentje bij te dragen aan de sector en bekwame profielen op te leiden, is In The Pocket dan ook al drie jaar partner van de opleiding Experience Architect. Bart – aan de slag als Team Lead binnen In The Pocket – wou zijn kennis inzake goede gebruikservaring vergroten, en koos daarom heel bewust om de opleiding te volgen. “Ik hoorde vaak de boodschap dat ‘de klant centraal moet staan in de productbeleving’”, vangt Bart aan. “Maar ik zag eigenlijk weinig mensen rondom mij die daar echt ervaring mee hadden. UX design draait immers om meer dan mooie lay-outs maken en is bovendien niet enkel nuttig voor graphic designers of marketeers.” Integendeel, volgens Bart is de opleiding aan te raden voor iedereen die een beter inzicht wil krijgen in digitale productontwikkeling in deze hedendaagse maatschappij. En laat dat nu net interessant zijn voor heel wat profielen, ook in het management.
Hannes, Chief Product Officer bij In The Pocket, versterkt dat standpunt: “De volledige dienstverlening van zowat elk bedrijf is in meer of mindere mate aan het digitaliseren. Het verschil wordt dus niet meer gemaakt in het feit of je digitale kanalen hebt of niet, maar wel door de ervaring die je kan bieden op die digitale manier”. Volgens Hannes zit daar ook de meerwaarde van de opleiding. De focus ligt namelijk heel specifiek op de creatie van een goede end-to-end gebruikerservaring.
UX design draait om meer dan mooie lay-outs maken en is niet enkel nuttig voor graphic designers of marketeers.
Bart
Multidisciplinaire teams
Niet alle bedrijven hebben vandaag al de mindset om iteratief te werken en de klant centraal te zetten. Bovendien worden sommige afdelingen, zoals heel vaak de IT-afdeling, nog niet betrokken bij UX design en customer experience. Heel jammer, vindt Hannes, want die wisselwerking kan de klantenervaring alleen maar ten goede komen. “Een mogelijke oplossing is het samenbrengen van een multidisciplinair team voor een bepaald project”, vertelt hij. Door af te stappen van de traditionele benadering dat elke afdeling (business, tech en design) zijn taak heeft binnen het proces, kan je kruisbestuiving realiseren en écht end-to-end werken. “Vervolgens is het ook belangrijk dat je kennis hebt over elkaars functies en domein. De opleiding leert ons echt om door die rollen heen te kijken en digitaal een product te creëren dat zo waardevol mogelijk is voor de gebruiker.”
Door af te stappen van de traditionele benadering dat elke afdeling (business, tech en design) zijn taak heeft binnen het proces, kan je kruisbestuiving realiseren en écht end-to-end werken.
Hannes
Experience Architects op verschillende niveaus
Ervan uitgaan dat elke medewerker van een organisatie doordrongen is van UX, is natuurlijk een utopie. Idealiter pleit Bart voor minstens één expert per team. Dat kan in de vorm zijn van een projectleider of facilitator. “Die persoon kan dan op regelmatige tijdstippen een reflectie maken en de verschillende rollen met elkaar verbinden.”
Volgens Hannes is zo’n rol ook broodnodig op managementniveau. Iemand op dat niveau heeft namelijk vaak het overzicht over het volledige portfolio aan producten op diensten. Daardoor kan hij of zij verzekeren dat die hoogstaande gebruikerservaring over de hele lijn wordt doorgetrokken.
Samengevat: binnen bedrijven is er nood aan multidisciplinaire teams met minstens één teamlid die expert is in UX design. Idealiter bevindt zich op managementniveau daarnaast nog iemand die het overzicht kan bewaren. Er is dus ongetwijfeld ruimte op de arbeidsmarkt voor verschillende Experience Architects!
Dynamische samenwerking
Over de samenwerking met de opleiding en Arteveldehogeschool zijn beide heren alvast enthousiast. “Er beweegt zo veel in onze markt en er worden voortdurend nieuwe werkwijzen en inzichten verworven”, vertelt Bart. “Het partnership met de opleiding houdt ons scherp om nieuwe visies naar het postgraduaat te brengen en ze meteen ook in te zetten in onze eigen organisatie.” Hannes vult aan: “Voor ons is het bovendien ook belangrijk dat meer mensen kennis hebben van een goede gebruikerservaring. De samenwerking zal vlotter verlopen waardoor we sneller en efficiënter werk afleveren”.
Dankzij de grote vrijheid en autonomie die het bedrijf krijgt van Arteveldehogeschool, kan In The Pocket de lessen zelf invullen. Op andere vlakken, zoals coördinatie, locatie en communicatie, worden ze dan weer ontzorgd. “Dat stelde ons in staat om ons te focussen op onze expertise”, vertelt Hannes. Volgens Bart zorgde de uitgebreide kennis van de coördinatoren voor een mooie wisselwerking en een centraal aanspreekpunt voor medeorganisatoren én cursisten.
Het partnership met de opleiding houdt ons scherp om nieuwe visies naar het postgraduaat te brengen en ze meteen ook in te zetten in onze eigen organisatie.
Bart
Een rugzak aan kennis dankzij de opleiding
Bart nam alvast een rugzak aan nieuwe inzichten mee uit het veelzijdige postgraduaat. “Dankzij de opleiding besef ik dat er in een onderneming heel wat aannames worden gemaakt. Maar aannames zijn geen waarheden. Het is dus echt mijn doel om mijn team mee te krijgen in het omgaan met veronderstellingen en ze op termijn weg te werken.” Bart verwachtte zich bovendien voornamelijk aan theorie, maar was positief verrast door de intensieve, praktijkgerichte vakken. “Het was moeilijker dan verwacht, en daardoor zag ik in dat sterke digitale producten veel tijd en energie kosten.”
Volgens Hannes is een goede gebruikerservaring de sleutel tot het succes van een digitaal product. “Deze opleiding is de kans bij uitstek om daar een grondig inzicht in te krijgen en de kans op succes van digitale producten te vergroten.” De opleiding is zijn investering dus ongetwijfeld dubbel en dik waard!
Heb je interesse in het postgraduaat Experience Architect, lees hier meer.