BTOM: gouden ticket voor duurzaam werk!

Gezondheid en Zorg

Bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen, kortweg BTOM, is een uitstekende tool voor werkgevers om werknemers met een arbeidsbeperking duurzaam werk te geven.

thisisengineering-raeng-6DSItOWspGY-unsplash-1080x675.jpg

Het wordt voor bedrijven en organisaties een steeds grotere uitdaging om personeel te vinden. Dat heeft een grote impact op ons allemaal: in woonzorgcentra worden afdelingen gesloten, in de horeca worden de uren aangepast, in de winkel raken de rekken minder snel gevuld.

Vandaag hebben we dan ook echt alle talenten nodig.  

Daardoor zijn meer en meer werkgevers bereid om samen met de (nieuwe) medewerkers te ontwikkelen en te groeien. Ik zie elke dag werkgevers die kansen geven aan personen met een arbeidsbeperking. Tegelijk is een grote groep mensen met een arbeidsbeperking vragende partij om mee te draaien op de arbeidsmarkt en zo deze tekorten in te vullen. En wij kunnen die match maken! 

Veel werkgevers denken dat ze geen geschikt werk hebben voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar als deskundigen van Team TOM (tewerkstellingsondersteunende maatregel) weten we dat er heel veel mogelijk is, als een werkgever over de juiste tools beschikt om de mismatch weg te werken. Een BTOM of ‘bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregel’ is zo’n tool.  

Met een BTOM kan een werkgever rekening houden met mogelijke extra behoeften bij de (kandidaat-)medewerkers. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat de talenten van deze werknemers ten volle tot uiting komen. Ik denk hierbij spontaan aan onthaalbediende Ann, die haar werk met veel beroepsfierheid uitvoert, nu haar werkplek rolstoeltoegankelijk is gemaakt. Of aan Karel die MS heeft, en dankzij voldoende rustpauzes zijn job als schrijnwerker met veel passie kan blijven doen.  

Toch merk ik dat de BTOM’s vaak onbekend en onbemind zijn. Onbekend bij werkgevers, en net daar zit een grote rol voor alle clusterteams. Spread the word! Onbemind, vaak door de misvatting dat de aanvraagprocedure lang en ingewikkeld is. Maar dankzij de nieuwe handleiding is het nu een fluitje van een cent. En wij van TEAM TOM helpen je ook graag verder.  

Ik ben ervan overtuigd dat een BTOM voor heel wat klanten een gouden ticket voor duurzaam werk betekent. Geef jij je klant ook die kans?

Lees ook