10 luistertips vanuit het Postgraduaat Podcasting

Communicatie, Media en Design

Dat de podcast helemaal is doorgebroken, voelen we duidelijk in het Postgraduaat Podcasting. Maar liefst 50 professionals volgden een intense omscholing tot audiomaker. In 20 lesdagen ontdekken ze wat er nodig is om kwalitatieve podcasts te bedenken en te maken. Daarna gaan ze aan de slag met een eigen idee of werken ze op stage mee aan nieuwe podcasts.

MicrosoftTeams-image-2-1-scaled-2400x1670-2-1080x675.jpg

Dat de podcast helemaal is doorgebroken, voelen duidelijk we in het Postgraduaat Podcasting. Maar liefst 50 professionals volgden een intense omscholing tot audiomaker.
In 20 lesdagen ontdekken ze wat er nodig is om kwalitatieve podcasts te bedenken en te maken. Daarna gaan ze aan de slag met een eigen idee of werken ze op stage mee aan nieuwe podcasts.

Dit is onze top 10 van podcasts (mede)gemaakt door onze studenten:

1. Lijf (Radio 1 – Marie Van Uytvanck)

‘Body positivity’ en ‘body neutrality’ beuken in op heersende schoonheidsidealen, en dat is goed. Maar normen en patronen blijken hardnekkig. Voor velen blijft hun lijf een bron van teleurstelling, pijn en verdriet. In de nieuwe Radio 1-podcast ‘Lijf’ onderzoekt Layla El-Dekmak hoe we naar onze lichamen kijken en wat dat zegt over ons en onze maatschappij. 

2. Reptiel (Plantrekkers – Bert Ballegeer)

“En opeens kan ik me niet meer bewegen. Mijn blik vast op mijn scherm. 
Ik zie een zwartwitbeeld, zoals van een veiligheidscamera. En ik herken onze toiletten.” 

3. Weerklanken (De Munt – Paulien De Wit)

In Weerklanken breekt de Munt uit de muren van zijn schouwburg, op zoek naar de verhalen van zijn opera’s in de wereld die ons omringt. Aflevering één: Der Schauspieldirektor van Mozart. Een dubbelgesprek met twee theaterdirecteuren, Peter de Caluwe en Michael De Cock, opgenomen in een onnatuurlijk lege KVS. 

4. Topdokters: patiënt Pedro (GoPLay – Kaatje De Geest/Karel Dierickx)

‘Het eerste wat ik doe wanneer ik ’s ochtends wakker word, is voelen of mijn hart nog klopt. Of ik nog leef. Ik ben een hypochonder. Zo’n mens voor wie elk hoestje een doodsvonnis is. Dat heb ik van mijn papa — ook een Pedro. Elke ochtend bij het ontbijt las hij voor uit een medische encyclopedie, op zoek naar de kwaal van de dag. 82 is hij zo geworden. Volgens hem omdat hij zo veel met zijn gezondheid bezig was. Maar mij lijkt het vooral te ondermijnen. En daar wil ik op mijn 47ste eindelijk iets aan doen. Mijn plan is eenvoudig. Ik wil mezelf preventief laten screenen op wat kan en wat mag. Bij zoveel mogelijk topdokters. Om zo te proberen om een nieuw nulpunt te bereiken. En innerlijke rust te vinden. Eindelijk. En jij — jij mag meeluisteren in deze podcast. Ook als het spannend wordt. En pijnlijk. En intiem. En gênant.’ — Pedro Elias

5. Windstoot (Wit.h – Dirk Vandenberghe)

Windstoot is een podcast over ‘macht en kwetsbaarheid’ en wat de literatuur ons daar over kan leren. Een podcast van Dirk Vandenberghe en Piet Devos in samenwerking met Wit.h. 
In iedere aflevering wordt een literair fragment besproken samen met een betrokken gast. 
Muziek door Pol Isaac.

6. Groeipijnen (Eos Wetenschap– Elias Ysebaert)

Op de grens van de kindertijd en volwassenheid liggen een hele reeks veranderingen en obstakels. EOS-stagiair Elias Ysebaert maakte er de vijfdelige podcastreeks “Groeipijnen” over. 

7. Zwarte muisjes (Hey het is oké – Ignace Schoot)

Een op de tien vrouwen krijgt psychische problemen rond de zwangerschap. Hoe is het om daar last van te krijgen, waar ligt de oorsprong en wat kun je eraan doen? In Zwarte Muisjes spreekt Maarten Dallinga met vrouwen die rond hun zwangerschap depressief en angstig werden, in een psychose raakten of PTSS kregen. 

8. De 7 Hoofdzonden (cultuurcentrum De Spil – Ilse De Koe)

Superbia, de eerste en meteen ergste zonde die een mens kan begaan. Uit deze zonde komen alle andere zonden voort. De bron van alle kwaad dus eigenlijk. Niet verwonderlijk dat deze zonde verbonden is aan Lucifer, die dankzij zijn trots van de hemel naar de hel verbannen werd waar hij transformeerde in Satan, het vleesgeworden kwaad. 
Ijdelheid, hoogmoed, het verlangen om belangrijker of aantrekkelijker te zijn, een grote liefde voor zichzelf. 

9. Einstein op strandslippers – een audiowandeling door Charlotte Van Tuyckom

Wist je dat Einstein in 1933 enkele maanden in De Haan verbleef? Hij wandelde hier graag rond. En zoals dat was in die tijd, deed hij dat altijd in een mooi pak en deftige schoenen. 

Roos en ik nemen jullie graag mee op een wandeling door De Haan, maar dat pak en die deftige schoenen mag je thuis laten. Doe het gerust op strandslippers als het weer het toelaat. 

10. Plan Elektrisch rijden (Hedin Automotive – Sofie De Schampheleire)

Wat is een hybride of elektrische wagen eigenlijk? Hoe (ver) rijden ze? Hoe laad ik ze op? Wat kosten ze in aankoop en gebruik? En is elektrisch rijden wel écht de toekomst? 
In 5 verhelderende afleveringen wil actrice en Joe DJ Elke Van Mello -zelf op zoek naar een nieuwe wagen- alles te weten komen over hybride en elektrisch rijden. 
Ze stelt duidelijke en heldere vragen waarop zij (en dus ook jij) even duidelijke en heldere antwoorden krijgt van onze specialisten. Aan het eind van deze reeks weet je niet alleen of een hybride of elektrische wagen iets voor jou is, maar kan je ook met kennis van zaken rondkijken, vergelijken én… beslissen. 

Meer weten?

Wil je zelf aan de slag of gewoon benieuwd naar het Postgraduaat Podcasting? Neem een kijkje op onze website.